Med blicken ut mot sommaren

Midsommarstång i Dalarna

Om bara några dagar är det midsommar. Kanske den helg som mest av allt betyder sommar för många av oss. Nostalgiska bilder flyter omkring av folkdansare på gröna gräsmattor. En midsommarstång, eller majstång som det också kallas, reser sig fortfarande majestätiskt mot rymden utanför oss, och solen lyser evigt på oss och den sköna, lummiga grönskan.

Ursprungligen firades midsommarafton den 23 juni, dagen före ”Johannes Döparens dag”, men sedan 1953 har datumet för midsommarhelgen varit flytande. Midsommarafton firas numera den fredag som inträffar mellan den 19 – 25 juni. Det finns fortfarande många som tycker att vi skulle fortsatt fira midsommar på den ”rätta” dagen.

Apropå Johannes döparens dag:
Det  nämns i Lukasevangeliet, i Nya testamentet i Bibeln (Lukasevangeliet 1:36, 56–57) (1,26–37) att Johannes föddes sex månader före Jesus, varför Johannes Döparens festdag sattes till 24 juni, sex månader före jul. Johannes Döparen är ett av få helgon där man firar födelsedagen snarare än dödsdagen (den ”himmelska födelsedagen”).

Wikipedia
Från sidan ”Svenska namn”

Ordet ”maj” i majstång, har inte här i Sverige något samband med månaden maj.

Men eftersom seden att resa majstång till midsommar kom hit från Tyskland redan under medeltiden, och den där restes inför första-maj-firandet, har den fått behålla det namnet.

Verbet ”att maja” betyder bland annat ”att klä med blommor och blad” vilket ju är påfallande sant när det gäller vår traditionella Majstång.

En utbredd uppfattning är att dansen kring stången är rester av en forntida fruktbarhetsfest till sommarsolståndets ära och att stången ursprungligen var en fallossymbol. Men vi vet faktiskt väldigt lite om forntidens midsommarfirande. Det är sannolikt att man på något sätt firade sommarsolståndet, och att gissa att högtiden hade med fruktbarhet att göra ligger nära till hands. Där­emot vet vi inget om hur festen gick till, bortsett från en enstaka antydning i medeltida källor om rituell öldrickning och blot under vikingatiden.

Populär Historia

Midsommar är ju även en av de stora ”mathelgerna”, vilket är uppenbart redan när man kommer förbi någon av de stora mat-varuhusens parkeringsplatser. Vad skulle ur-svenskarna göra utan sill, färskpotatis, kokt ägg, gräddfil, gräslök, öl och lilla nubben (eller flera). Och därefter jordgubbar, tårta…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s